2021 de bizi neler bekliyor - Geleceğe bakış
  • 26
  • Aralık

2021 de bizi neler bekliyor - Geleceğe bakış

E-Ticaret

2020 yılında birçok e-ticaret sitesi zirve yaptı. Bunlar arasında yemek sektörü başta olmak üzere marketplace siteleri satışlarını %40 arttırmaya başladı. Bulunduğumuz pandemi süreci bizi evimizden herşeyi organize etmeyi öğretip, e-ticaret sitelerine üye olmayı, güvenmeyi ve ”güvenli” alışveriş yapmayı öğretti. Bu Trend 2021 de daha kapsamlı ve çok daha ayrıntılı şekilde hayatımızda yer almaya devam edecek. Bilinen Marketplace siteleri dışında yine yakınlığı bilinen ve samimi olan e-esnaflar siteleri hayatımızda çoğalacak. Bugün bildiğimiz tüm klasik ticaret ve cadde mağazaları ufaktan internet dünyasına taşınacaktır. Geç kalınmadan harekete geçilmeli ve aramalarda geriye düşmemeli esnaflarımız.

E-İhracat

Dövizin girişin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu ve özellikle ihracatın bu konuda ne büyük bir rol oynadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunu hızlandırmak ve dünyaya açılmak için e-ihracat 2021’de en önemli gündemlerimizden biri olacak. E-ihracat sadece bilinen Amazon, Etsy, AliExpress gibi sitelerden değil, aynı zamanda ülkemizin değerli siteleri olan Trendyol, GittiGidiyor, Hepsiburada ve benzer Pazaryeri siteleri yurtdışına açılımını devam edecek. Buna ek olarak birçok kuruluş kendi sitesi üzerinden yurtdışı piyasalarına ulaşmak için harekete geçecektir. Mahalenizden çıkıp dünyaya satış yapabilecek konuma gelmek ve bunun sayesinde ülke ekonomisine büyük fayda sağlayabileceksiniz.

E-Para

7/24 EFT işlemi yapabilmek başta olmak üzere hafta sonu da artık tüm EFT işlemlerinizi yapabileceğiniz bir yıl var önümüzde. IBAN’dan bağımsızlığa yol alırken daha da önemlisi Crypto Paralarına artık güven sağlamlaştı ve Bitcoin, Ethereum gibi birimler ile sadece yatırım değil aynı zamanda kolayca ödeme yapabilme zamanı geldi. 2021 sıkça duyacağınız Crypto Para piyasası ve buna bağlı yatırım ve alışveriş imkanları ile karşı karşıya kalacaksınız.

E-Sağlık

Sağlığımızın önemini 2020’de küresel şekilde hepimiz çok iyi anladık. Artık sadece hasta olunca değil, hasta olmamak için önceden önlem alınması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Bu bilinç ile e-sağlığa hizmet edebilecek bir çok akıllı cihazın kullanımı artacaktır. Akıllı saatler ve farklı akıllı uygulamaları göreceğiz. Devlet tarafında da gelişmeler kayıt edileceği ve e-nabız olduğu gibi daha kapsamlı hizmetler sunulacağını düşünüyoruz.


E-Evler

Akıllı evler günümüze girmeye başladı. Ancak bunlar gün geçtikçe tüm hanelere girmeye başlayacak. Evinizin kontrolü, siz evde olmasanız da, elinizde olup akıllı uygulamalar sayesinde hayatımızı
kolaylaştıracak. Buzdolabınız size uyarı ile ”sütünüz bitti” veya ”sütünüzün son tüketim tarihi geçti” diye haber edebilecek. Geleceğe dönüş filmlerinde gördüğümüz birçok bilim kurgu hikayesi artık gerçek oluyor ve geniş çapta kullanılmaya başlanmak üzere.

E-Şehir

Evlerde olduğu gibi şehirlerin de 2021 itibariye akıllı şehirlere dönüşmesini bekliyoruz. İnsanları 2020’de HES kodu ile takip edebilmek, hastalık durumlarına göre izole edebilme ve toplumu bu şekilde ”olası bulaştırıcılardan” ayrıştırmak gibi bir takım öncü çalışmalar başladı. Bunlara birçok faydalı ve toplumu koruyan, toplumun hayatını kolaylaştıracak projelerin gelişeceğine inancımız tam.

E-Araba

Bir sürü bilim kurgu filminde gördüğümüz ve sürücüsüz hareket eden arabalar artık hayatımızın bir gerçeği. Bunları gelişeceğine ve E-Şehir sistemlerine entegre şekilde ”sürücüsüz sürüş” zamanı geleceğini düşünüyoruz. En azından bunun başlangıcı olabileceği ve 2021 itibariye bölgesel olarak test edileceğini düşünebiliriz.

E-Eğitim

2020 de olduğu gibi 2021 de online eğitim hayatımızın önemli bir parçası olacak. Online eğitim yeni başlamış bir teknoloji olmayıp yıllardır hayatımızdayken artık her haneye her eve girmiş durumda. Öğrenciler ve vesileyle gelecek nesil bilgiyi ”online” almayı ve online aktarmayı öğreniyor. Mesafeler kısaldıkça imkanlar da artıyor. Artık fiziksel bir yerde olma mecburiyeti ortadan kalkıp zihinsel becerileriniz gün geçtikçe artıyor. Evinizden tüm eğitimleri alabilirken sınavları da e-eğitim sayesinde artık uzaktan katılabileceksiniz. 2021 yılında birçok girişim bu konuda ortaya çıkacağını, hatta bu trend’de bizim de parmak izimizin olacağını söyleyebiliriz.